Select Page

αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας

αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας
Το αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας ίσως να είναι το πιο έντεχνο και εύκολο αδυνάτισμα σε όλοκληρη την γκάμα της παχυσαρκίας. Όσο οξύμορο και άν ακούγεται αυτό.
Την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των βαριατρικών επεμβάσεων για απώλεια βάρους στην νοσογόνο παχυσαρκία.
Η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί, αντικατοπτρίζοντας την παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας και την αυξανόμενη επικράτηση ακόμα κα σε παιδιά.
[su_spacer size=”20″]

 • Είναι όμως για όλα τα περιστατικά νοσογόνου παχυσαρκίας η λύση, μια χειρουργική επέμβαση?
 • Έπρεπε να έχουν γίνει τόσα χειρουργεία παχυσαρκίας ή η μοδά σε συνδιασμό με την εύκολη λύση, την ανάληψη της οικονομικής κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και η υπερβολή στα αποτελέσματα οδηγούσε τους νοσογόνα παχύσαρκους ασθενείς στο χειρουργικό κρεβάτι?
 • Βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής τους?
 • Τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν στο χρόνο?


[su_spacer size=”20″]
Τα κιλά που ένας νοσογόνα παχύσαρκος (εάν δεν υπάρχει μεταβολική ασθένεια πχ.θυροειδής) μπορεί να χάνει το μήνα με εξειδικευμένες διατροφικές τεχνικές και σωστή μεταβολική ρύθμιση μπορεί να φτάνουν και τα 20 κιλά.
Εάν ένας άνθρωπος κάνει μια απλή πράξη και πολλαπλασιάσει όχι 20 κιλά αλλά 10 κιλά επί 10 μήνες τότε το αποτέλεσμα είναι μια μείωση των 100 κιλών βάρους.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι νοσογόνα παχύσαρκοι, εκτός των extreme BMI περιπτώσεων, θα μεταπηδούσαν από την νοσογόνο παχυσαρκία είτε στην απλή παχυσαρκία, είτε στο υπέρβαρο, χωρίς καμία ακρωτηριαστική ή μη επέμβαση για αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας.
Αποφεύγοντας τις επιπλοκές ενός χειρουργείου και με την καλύτερη μεταβολική ρύθμιση όπου τους διασφαλίζει τα αποτελέσματα για πάντα δίνοντας τους την βέλτιστη υγεία.
[su_spacer size=”20″]

 • Ποιός είναι όμως από την πλευρά των ασθενών ο κύριος λόγος που οδηγούνται στην χειρουργική με τόση ευκολία?
 • Μήπως είναι και ο ίδιος λόγος που κάνει τα περιστατικά χειρουργικής βαριατρικής, για αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας, να έχουν αποτυχία?

[su_spacer size=”20″]
Στις περισσότερες φορές, είναι ο ίδιος λόγος και οφείλεται στην μη εκτίμηση της σοβαρότητας της παχυσαρκίας από τον ίδιο τον ασθενή.
Αν προσθέσουμε τώρα και την ελαφρότητα με την οποία οι περισσότεροι ασθενείς, πριν φτάσουν στην ωοσογόνο παχυσαρκία, έχουν χειριστεί ως τώρα την κατάσταση στα προηγούμενα στάδια της παχυσαρκία, η απάντηση δόθηκε.

Είναι αυτό που επιμένουν σε όλες τις παγκόσμιες ιατρικές οργανώσεις παχυσαρκίας, η συνειδητοποίηση της βαρύτητας της παχυσαρκίας (motivation) και η συνειδητοποίηση των πόσων προβλημάτων μπορούμε να έχουμε αν δεν το ελέγξουμε.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι, στο να μην συνειδητοποιεί ο ασθενής την βαρύτητα, βοηθά η βιομηχανία του αδυνατίσματος, που συμπεριλαμβάνει χαμηλού επιπέδου συμβούλους διατροφής, μάγους αδυνατίσματος, κέντρα αισθητικής, περιοδικά, σκευάσματα θαυμάτων και κάθε άλλης μορφής χαζομάρα που μπορεί κανένας να φανταστεί.
Ζώντα όμως σε μια δυτικού τύπου βιομηχανοποιημένη κοινωνία, που υπάρχει η τάση αύξησης της παχυσαρκίας, η ευθύνη έρχεται στον ίδιο τον ασθενή για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης του.

αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας

Όπως έχουμε πει, η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος και για την επίλυση της πρέπει να μεταβάλλουμε προς το καλύτερο τους περισσότερους παράγοντες που μπορούμε.
Αυτό ισχύει είτε η επιλογή μας είναι χειρουργική ή μη χειρουργική και είναι ο ασφαλής τρόπος για να καλό αποτέλεσμα που θα διαρκέσει στον χρόνο και θα μας χαρίσει υγεία.

[su_lightbox type=”image” src=”https://iakovos-theodosiou.com/wp-content/uploads/2017/02/MORBID_OBESITY_TECH.png”]αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας[/su_lightbox]

Στην παραπάνω εικόνα είναι μερικά βασικά εργαλεία για το αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας. Απο μόνα τους το κάθε ένα έχει περισσότερες πιθανότητες να μην φέρει το αποτέλεμα που επιθυμούμε. Ο συνδιασμός αυτών σε ένα ιατρικό team θα φέρει το ιδανικό αποτέλεσμα.

Πριν την απόφαση ενός χειρουργείου ως τεχνική για αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας, Θα πρέπει να έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια μείωσης βάρους με οργανωμένη ιατρική υποστήριξη από εξειδικευμένους ιατρούς στην παχυσαρκία.
Και τονίζω ιατρική γιατί η παχυσαρκία είναι νόσος και ως νόσος θεραπεύεται από ιατρούς.

Οι προσπάθειες προ χειρουργικής επιλογής, αφορούν και την αντίληψη του ασθενή για την σοβαρότητα του προβλήματος του.
Οταν ο ασθενής λέει ότι έχω κάνει προσπάθεια, το πιστεύει και ο ίδιος, και αυτή είναι κάποιο beaute σε ινστιτούτο αισθητικής, τότε αυτός ο ασθενής, και χειρουργείο να κάνει για αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας είναι σίγουρο ότι θα είναι ένα αποτυχημένο περιστατικό.
[su_pullquote align=”right”]

Όταν πλέον έχουμε κάνει όλες τις προσπάθειες και απέτυχαν, τότε και μόνο τότε η βαριατρική χειρουργική είναι η επιλογή για αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας.

[/su_pullquote]
Η Βαριατρική χειρουργική θεωρείται από πολλούς ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την νοσογόνο παχυσαρκία. Τα είδη που έχει να επιλέξει ένας ασθενής από τις επεμβάσεις παχυσαρκίας είναι 2 ειδών.

 • περιοριστικού τύπου (δηλαδή, να περιορίζει τον όγκο της τροφής που μπορεί να φάει)
 • δυσαπορροφητικού τύπου (δηλαδή, να μπορεί να τρώει αλλά να μην απορροφάτε ένα μεγάλο μέρος της τροφής)
 • [su_spacer size=”30″]
  Η τελική έκβαση του αποτελέσματος σχετίζεται με πάρα πολλούς παράγοντες όπου, άλλοι άπτονται αμιγώς της χειρουργικής επέμβασης και του είδους, ενώ άλλοι άπτονται τόσο της προετοιμασίας πριν όσο και της αποθεραπείας μετά το χειρουργείο.

  Πολλοί ασθενείς νομίζουν, ότι με το που θα κάνουν την χειρουργική επέμβαση τότε θα αδυνατίσει ο οργανισμός θέλουν δεν θέλουν. Κατά μια άποψη αυτό είναι σωστό. Από την άλλη, δεν έχουν καταλάβει, ότι αν δεν ακολουθήσουν τα σωστά βήματα, αυτό που θα αδυνατίζει δεν είναι το σώμα αλλά ο οργανισμός. Το αποτέλεσμα να μην χάσουν βάρος ή να χάσουν λίγα κιλά αμέσως μετά το χειρουργείο.
  Ένα είδος φαινόμενο yo-yo υπάρχει και στα χειρουργεία, μόνο που δεν είναι μια δίαιτα που ξεκινώ και σταματώ, αλλά μια μόνιμη κατάσταση που είτε πέτυχε, είτε δεν πέτυχε.

  Ο άνθρωπος είναι προσαρμοστικό ον (κανόνας Δαρβίνου), και για να επιβιώσει πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αν δεν υπάρξει επίβλεψη, και τροποποιήσεις μέσω της διατροφής, για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που αλλάζουν ραγδαία στον οργανισμό μας μετά το χειρουργείο, τα αποτελέσματα θα είναι μη ικανοποιητικά η και απογοητευτικά.

  Αρχικά, αμέσως μετά το χειρουργείο η δυνατότητα λήψης τροφής είναι μηδαμινή και αυτό για να προστατευτεί η χειρουργημένη περιοχή από επιπλοκές. Αυτό μεταβολικά ισοδυναμεί με μια χημική δίαιτα που ο οργανισμός μετά το διάστημα των 3 ήμερων αρχίζει να καίει μύες. Ακολούθως χρειάζεται για μεγάλα διαστήματα συμπληρωματικές ρυθμιστικές δίαιτες για να στραφεί ο μεταβολισμός στην καύση λίπους και όχι μυϊκής μάζας και να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα από μια βαριατρική επέμβαση.

  Πέντε είναι οι κύριοι για μια αποτελεσματική βαριατρική επέμβαση ως αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας.
  [su_spacer size=”20″]

  • Επιλογή χειρουργικής επέμβασης.
  • Επιλογή χερουργού και εμπειρίας.
  • Μεταβολική και δίαιτολογική προετοιμασία πρίν το χειρουργείο.
  • Μεταβολική και δίαιτολογική ρύθμιση στην άμεση και βραχυπρόθεσμη μετεγχειρητική φάση.
  • Μεταβολική και δίαιτολογική ρύθμιση στην μακροπρόθεσμη μετεγχειρητική φάση έως το τέλος του αποτελέσματος.

  [su_spacer size=”20″]
  Πολλοί ασθενείς επιλέγουν άμεσα να μπουν στο χειρουργείο χωρίς καμιά άλλη προετοιμασία για να φτάσουν εύκολα και χωρίς κόπο στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχει διεθνώς η εντύπωση ότι το χειρουργείο της παχυσαρκίας είναι ένας τρόπος αδυνατίσματος, εντύπωση που είναι εσφαλμένη, γιατί στην πραγματικότητα είναι ένα τμήμα από μια πολύπλευρη διαδικασία αδυνατίσματος, που συνολικά θα οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

  Η άμεση χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας χωρίς καμιά άλλη προετοιμασία και σχεδιασμό, είναι λάθος και δυστυχώς ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία του ενδιαφερόμενου.
  Οι αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό κατά την πρώτη μετεγχειρητική φάση είναι τεράστιες. Αν δεν ομαλοποιηθούν σωστά, ίσως και να είναι
  η κύρια αιτία για το ποσοστό της αναποτελεσματικότητας της χειρουργικής βαριατρικής.

  Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση παχυσαρκίας για πολλούς λόγους. Αρχικά είναι η ακραία μορφή παχυσαρκίας που προσβάλει το προσδόκιμο επιβίωσης. Από την άλλη ο άνθρωπος με νοσογόνο παχυσαρκία έχει εγκατεστημένες πολλές από τις επιπλοκές και συννοσηρότητες της παχυσαρκίας. Πρακτικά είναι ένας ασθενής με πολυοργανικές βλάβες.
  Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος και η θεραπευτική της προσέγγιση πρέπει να είναι πολύπλευρη.

  Σπάνια θα δείτε να γίνεται παρακολούθηση με συνεχή καταγραφή των μεταβολών που συντελούνται στον οργανισμό ιδιαίτερα στο λίπος μετά το χειρουργείο. Από την άλλη όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έκανε χειρουργείο ως αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας και μετά από λίγα χρόνια ξαναπήρε όλα τα κιλά.

  Φαίνεται ότι για επιτυχή έκβαση και οι πέντε παράγοντες που γράψαμε παραπάνω πρέπει να είναι σε εφαρμογή, πρακτικά δεν φταίει το χειρουργείο αλλά η διαδικασία αδυνατίσματος που έκανε focus σε έναν τομέα και δεν έφερε την μεταβολική ρύθμιση και ισορροπία του οργανισμού.

  Καθώς το σώμα μας αυξάνει το βάρος του, η μακροζωία μειώνεται. Τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία έχουν μια σειρά από παράγοντες κίνδυνου απειλητικούς για τη ζωή τους, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να πεθάνουν, όπως ο διαβήτης τύπου-2, η υπέρταση, καρδιαγγειακά κα.

  Δεδομένα από την American Society for Metabolic and Bariatric Surgery αφορούν περίπου 60.000 βαριατρικούς ασθενείς από εξειδικευμένα κέντρα χειρουργικής βαριατρικής δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου εντός 30 ημερών μετά την βαριατρική χειρουργική είναι κατά μέσο όρο 0,13%, ή περίπου 1 στους 1.000 ασθενείς.

  Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από ότι οι περισσότερες άλλες εγχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της χοληδόχου κύστης και της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης ισχίου. Παρά την κακή κατάσταση της υγείας τους οι νοσογόνα παχύσαρκοι ασθενείς πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η πιθανότητα του θανάτου από την επέμβαση είναι εξαιρετικά χαμηλή.

  Μεγάλες μελέτες διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι σημαντικά μικρότερη για ασθενείς που έκαναν βαριατρική χειρουργική, σε σχέση με ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία και που δεν έκαναν ποτέ βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

  Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα εμφανίζονται μια μείωση 89% της θνησιμότητας, καθώς και εξαιρετικά σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας από συννοσηρότητες της παχυσαρκίας όπως για παράδειγμα η θνησιμότητα του καρκίνου μειώνεται κατά 60%, θάνατος σε συνδυασμό με διαβήτη μειώνεται κατά περισσότερο από 90% σε ασθενείς που έχουν κάνει χειρουργική βαριατρικής.

  Τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής, όσον αφορά τη θνησιμότητα, υπερτερούν κατά πολύ τους κινδύνους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όπως με κάθε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, η απόφαση της βαριατρικής χειρουργικής θα πρέπει να συζητηθεί με τον χειρουργό, τα μέλη της οικογένειας και τους αγαπημένους σας.
  [su_spacer size=”30″]
  more info on …
  – American Society for Metabolic and Bariatric Surgery
  [su_spacer size=”50″]
  [su_divider top=”no” divider_color=”#45a5ae” size=”2″ margin=”0″]

  αδυνάτισμα νοσογόνου παχυσαρκίας

  [su_spacer size=”30″]