Select Page

Dr. Iάκωβος Θεοδοσίου MD. DUN

Ιατρός – Διαιτολόγος

Παχυσαρκία

Τι ορίζεται ως Παχυσαρκία

Ως παχυσαρκία ορίζεται ως ανώμαλη ή υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό που μπορούν να βλάψουν την υγεία τόσο οργανικά όσο και ψυχικά.
Η παχυσαρκία σήμερα λαμβάνει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας και κατέχει μια από της πρώτες θέσεις ως αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός σε διάφορους δείκτες ανθρωπομετρίας πχ. όπως το ύψος, για να μπορέσουμε να ορίσουμε την παχυσαρκία εφεύραμε έναν δείκτη που λέγεται δείκτης μάζας σώματος ή BMI που περιέχει τις διάφορες μεταβλητές που κυρίως μεταβάλλουν την αξία του βάρους.

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένα κλάσμα που ως αριθμητή έχει το βάρος μας και ως παρονομαστή το τετράγωνο του ύψους μας και το αποτέλεσμα δίδεται σε (kg/m2). Δηλαδή κιλά σε επιφάνεια σώματος.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) ορίζει:
Εάν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος ή ίσος προς 25 ο άνθρωπος είναι υπέρβαρος.
Εάν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος ή ίσος προς 30 ο άνθρωπος είναι παχύσαρκος.

Δείκτης μάζας σώματος BMI & Παχυσαρκία

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Ο ΔΜΣ είναι ένα χρήσιμο μέτρο για την παχυσαρκία στον πληθυσμό, καθώς είναι ίδιος για τα δύο φύλα και για όλες τις ηλικίες των ενηλίκων.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) μετρά την επιφάνεια του σώματος και όχι την λιπαρότητα του οργανισμού.
Δεν θα μπορούσε στην παχυσαρκία, να διακρίνει δύο άτομα με το ίδιο βάρος, εάν ο ένας θα ήταν γυμνασμένος και μυώδες και ο άλλος παχύσαρκος.

Όμως, επειδή είναι ένας απλός δείκτης και μετά από καταγραφές εκατομμυρίων πληθυσμού διαπίστωσαν ότι για τον γενικό πληθυσμό η αύξηση του μεγέθους του σώματος αντιστοιχεί στις περισσότερες των περιπτώσεων σε αύξηση του λιπώδους ιστού, και όχι των μυών, θεωρείτε ένας αδρός ικανοποιητικός δείκτης.

Η Παχυσαρκία είναι είδος δυσθρεψίας 

OBESITY-MALNUTRITION
Malnutrition or malnourishment is a condition that results from eating a diet in which nutrients are either not enough or are too much such that the diet causes health problems. It may involve calories, protein, carbohydrates, vitamins or minerals. Not enough nutrients is called under-nutrition or undernourishment while too much is called over-nutrition.
(Wikipedia)

Ως δυσθρεψία, ορίζεται η κατάσταση στην θρέψη του ανθρώπου που προέρχεται είτε από έλλειψη είτε από υπερφόρτωση διατροφικών στοιχείων, είτε και από συνδυασμό των δύο.
Στην παχυσαρκία, τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν και τα δύο, δηλαδή μια έλλειψη κάποιων διατροφικών στοιχείων (αυτά που αδυνατίζουν) και μια παράλογη αύξηση άλλων διατροφικών στοιχείων (αυτά που παχαίνουν).

Παρατηρώντας την φωτογραφία, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό μυώδες σώμα που είναι ο καυστήρας μας και ένα τεράστιο σώμα που είναι αυτό που εμείς βλέπουμε. Αυτή είναι η παχυσαρκία, και η λύση βρίσκεται στο να μειώσουμε μόνο το εξωτερικό σώμα και οχι το μυώδες σώμα.

Αίτια Παχυσαρκίας

ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η παχυσαρκία είναι μια ενεργειακή ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που δαπανόνται καθημερινά.
Έχοντας σαν βάση την ενεργειακή ανισορροπία εάν το ενεργειακό φορτίο των φαγητών και ποτών που προσλαμβάνουμε ημερησίως είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταναλώνουμε τότε αυξάνουμε το βάρος μας.

Όμως μόνο ο αριθμός των θερμίδων δεν λέει τίποτα, ένα σημαντικό ρόλο παίζει το είδος των θερμίδων που καταναλώνουμε. Έχει σημασία αν οι θερμίδες που καταναλώνουμε, προέρχονται από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως λιπαρά, πρωτεΐνες, ή υδατάνθρακες. Πολλές φορές οι συγκεκριμένες αναλογίες αυτών των τροφίμων δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην δίαιτα, τόσο στην δράση κατά της παχυσαρκίας όσο και στην πρόληψη και θεραπεία σε διάφορες ασθένειες.

Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προτάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως το κλειδί για ένα υγιές βάρος και την καλή υγεία. Αλλά τα στοιχεία δεν είναι ακριβώς έτσι: Κατά τα τελευταία 30 χρόνια στις ΗΠΑ, το ποσοστό των θερμίδων από το λίπος στη διατροφή των ανθρώπων έχει μειωθεί, αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχουμε:

  • Η αυξημένη πρόσληψη υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμα (που είναι πλούσια σε λιπαρά).
  • Η αύξηση της σωματικής αδράνειας, λόγω της ολοένα και πιο καθιστική φύση πολλών μορφών εργασίας, αλλάζοντας τους τρόπους μεταφοράς, και την αύξηση της αστικοποίησης.

Στην παχυσαρκία, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας είναι συχνά το αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών που συνδέονται είτε με την ανάπτυξη είτε με την έλλειψη υποστηρικτικών πολιτικών σε τομείς όπως η υγεία, η γεωργία, οι μεταφορές, το περιβάλλον, η επεξεργασία τροφίμων, η διανομή, το εμπόριο και η εκπαίδευση.

Στην παχυσαρκία σχετικά με την πρόληψη, η ποιότητα των τροφίμων και τα θρεπτικά συστατικά, έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι η σχέση με την ποσότητα στην διατροφή μας. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το ίδιο συμβαίνει και με την ποιότητα της διατροφής στον έλεγχο του σωματικού βάρους στην παχυσαρκία.
Για την παχυσαρκία διατροφικά προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το σιτάρι, το καστανό ρύζι, το κριθάρι και γενικότερα τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα απορροφώνται πιο αργά από τα επεξεργασμένα δημητριακά ή άλλα τρόφιμα. Το μεταβολικό αποτέλεσμα στην παχυσαρκία είναι να έχουν μια πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη, η οποία μπορεί να ομαλοποιήσει το έντονο αίσθημα πείνας και να μειώσει την λιπογένεση και να βοηθήσουν στην πρόληψη αύξηση του σωματικού βάρους.

Το μοτίβο διατροφής, οι μερίδες ως μέγεθος και η ποιότητα της διατροφής, φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία.
Οι άνθρωποι δεν τρώνε θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα απομονωμένα, συνήθως τρώνε τα γεύματα τους που εμπίπτουν σε ένα συνολικό πρότυπο διατροφής. Τελευταία οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διερευνούν κατά πόσο ο ιδιαίτερος τρόπος διατροφής βοηθά στον έλεγχο του βάρους ή συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Το μέγεθος των μερίδων έχει επίσης αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπως επίσης και η κατανάλωση fast food. Αυτές οι τάσεις και ο τρόπος διατροφής πιστεύεται ότι συνεισφέρουν στην παχυσαρκία.

related info on …
– World Health Organization