Select Page

αδυνάτισμα

αδυνάτισμα
Το αδυνάτισμα είναι η διαδικασία, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μεθοδολογιών για την μείωσης βάρους και λίπους ως θεραπευτική προσέγγιση, ενός σωματικού βάρους και ποσοστού σωματικού λίπους εκτός φυσιολογικών ορίων.

Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι το αδυνάτισμα δεν είναι μια δίαιτα ή ένα χειρουργείο έτσι απλά.
Αλλά είναι το σύνολο των διαδικασιών της σωστής εκτίμησης του προβλήματος, του σωστού σχεδιασμού επίλυσης, της σωστής επιλογής ή συνδυασμού των θεραπευτικών μέσων (δίαιτα, άθληση, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική αγωγή) και της επανεκτίμησης για τυχών μεταβολές ή βελτιώσεις του σχεδιασμού.
[su_spacer size=”30″]

Δράσεις στο αδυνάτισμα κατά BMI

αδυνάτισμα

H δίαιτα είναι ο παράγοντας που κάνει την μεταβολική ρύθμιση, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ως λύση στην παχυσαρκία και στις διαταραχές λίπους που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η παχυσαρκία (ως διαταραχή λίπους) είναι ασθένεια και πολλές φορές διαταράσει όχι μόνο την βιολογία μας αλλά και τον ψυχικό μας κόσμο.
Σήμερα ως υπέρβαρο και παχυσαρκία ορίζεται από τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO-World Health Organization) ως ανώμαλη ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που θέτει σε κίνδυνο για την υγεία τού ανθρώπου και όχι το αυξημένο βάρος.

Υπέρβαρο και η παχυσαρκία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από χρόνιες παθήσεις (ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ), όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Η επίλυση του προβήματος (αδυνάτισμα) είναι πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψη και την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Με μια συνοπτική ματιά στον πίνακα επιπλοκών της παχυσαρκίας αμέσως καταλαβαίνουμε ότι είναι μια συστηματική νόσος που προσβάλει σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος με το πέρασμα του χρόνου και την επιδείνωση της.
[su_spacer size=”20″]
αδυνάτισμα
[su_spacer size=”20″]
Η παχυσαρκία είναι μια θανατηφόρος νόσος. Το υπέρβαρο είναι ο προθάλαμος σε αυτή και είναι το πιο σημαντικό στάδιο για αδυνάτισμα, πρόληψη και ριζική αντιμετώπιση. Ο λόγος είναι προφανής και οφείλεται στο ότι όλες οι μεταβολές μπορούν να επανέλθουν στην προτέρα φυσιολογική κατάσταση εξαλείφοντας κάθε υπόλειμμα που θα μπορούσε να είναι επιβαρυντικό τόσο στην υγεία όσο και στην αισθητική του ανθρώπου.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετά την βιολογική ωρίμανση του ανθρώπου που είναι φυσιολογικά περίπου στα 20 χρόνια, υπάρχει μια συνεχή αλλαγή της σύστασης του σώματος, με μόνιμη αύξηση του ποσοστού λίπους του οργανισμού. Αυτό είναι που πολλοί άνθρωποι λένε χάλασε ο μεταβολισμός μου επειδή μεγαλώνω και αλλάζει το σώμα μου.

Μην ξεχνάμε ποτέ ότι το νόμισμα παχυσαρκία έχει πάντα δύο όψεις. Η μια είναι η βιολογική και οργανική και η άλλη η αισθητική και ψυχολογική. Και οι δύο είναι σοβαρές και θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν το ίδιο. Πέρα από τα θέματα υγείας που μπορούν να μας επηρεάσουν και η αισθητική είναι βασικός παράγοντας ολοκλήρωσης του ανθρώπου που επηρεάζει τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, προσωπικούς και σεξουαλικούς τομείς της ζωής μας.

[su_row]
[su_column size=”1/6″] αδυνάτισμα width= [/su_column]
[su_column size=”5/6″]
Το αδυνάτισμα δεν είναι ένας όρος για περιοδικά κοινωνικού σχολιασμού. Πολλές μεθοδολογίες παρουσιάζονται καθημερινά ως το μαγικό ραυδί στο αδυνάτισμα.
Δεν θα εισέλθω στην ανάλυση αυτών, αλλά προτείνω, μιας και το πρόβλημα είναι περισσότερο σοβαρό απο όσο φαίνεται.

Ακόμη και στο στάδιο της απλής αισθητικής όπως πχ. κυτταρίτιδα ή ψωμάκια, ως η πρώτη αύξηση του λιπώδους ιστού, να μην παρασυρόμαστε από την διαφήμιση σε όλα τα εργαλεία επικοινωνίας. Οι επιλογές μας στο αδυνάτισμα, να είναι η ενημέρωση από τον ιατρό μας, με θεραπευτικές ή προληπτικές πρακτικές και ιατρικές μεθοδολογίες με σαφή περιγραφή και αποτελεσματικότητα.

Dr. Ιάκωβος Θεοδοσίου MD.DipU
Ιατρός – Διαιτολόγος

[/su_column]
[/su_row]

Δεκάδες τεχνικές παχυσαρκίας παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια για την λύση των διαταραχών βάρους και λίπους τόσο για ιατρικούς λόγους όσο και για λόγους αισθητικής. Ο λόγος είναι προφανής και οφείλεται τόσο στην επιδημική αύξηση της παχυσαρκίας ως νοσολογική οντότητα όσο και στην κοινωνική και επικοινωνιακή ανάπτυξη του ανθρώπου.

Μέσα από την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και της υποτροπής της παχυσαρκίας μετά από μια απώλεια βάρους είτε με μεθοδολογίες χειρουργικής της παχυσαρκίας είτε με διαιτολόγια φαίνεται ότι το κομβικό σημείο της επίλυσης της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου είναι η διατήρηση αυτής της απώλειας βάρους που αποκτήσαμε.

Που είναι το πρόβλημα και οι δράσεις ή οι εφαρμογές κατά της παχυσαρκίας δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Η λέξη κλειδί στη επίλυση της παχυσαρκίας είναι το ποσοστό επί της εκατό σε λίπος του οργανισμού.
[su_spacer size=”20″]
αδυνάτισμα
[su_spacer size=”20″]
H δίαιτα είναι η λύση στην παχυσαρκία και στις διαταραχές λίπους που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η παχυσαρκία και οι διαταραχές λίπους είναι ασθένεια και πολλές φορές διαταράσουν όχι μόνο την βιολογία μας αλλά και τον ψυχικό μας κόσμο.

Υπέρβαρο και παχυσαρκία ορίζεται από τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως ανώμαλη ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που θέτει σε κίνδυνο για την υγεία τού ανθρώπου.
Υπέρβαρο και η παχυσαρκία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από χρόνιες παθήσεις (συνοσηρότητες), όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Η επίλυση του προβήματος αυτού είναι πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψη και την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.

Δύο σημαντικοί παράγοντες στο αδυνάτισμα που θα βοηθήσουν να μην έχουμε το φαινόμενο yo-yo (δηλαδή στο να ξαναπάρουμε τα κιλά μας).

  • ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ (MOTIVATION) δηλαδή να κατανοήσουμε σίγουρα την αναγκαιότητα να χάσουμε βάρος και λίπος.
  • ΕΦΙΚΤΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα και μικροί δίνοντας μας αυτοπεποίθηση για το ότι τα καταφέραμε το αποτέλεσμα και τόνωση για να συνεχίσουμε.
  • [su_spacer size=”50″]
    [su_divider top=”no” divider_color=”#45a5ae” size=”2″ margin=”0″]

    αδυνάτισμα

    [su_spacer size=”30″]