Select Page

Dr. Iάκωβος Θεοδοσίου MD. DUN

Ιατρός – Διαιτολόγος

Παιδική Παχυσαρκία

Το αδυνάτισμα παίδων για την παιδική παχυσαρκία είναι μια σοβαρή υπόθεση που πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα έτσι ώστε να προστατευτεί τόσο η υγεία των παιδιών μας όσο και η ανάπτυξη και σωματική ωρίμανση τους.

Το πιό σημαντικό στο αδυνάτισμα παίδων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι να κατανοήσουμε τα αίτια που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αυτή για να μπορέσουμε να δράσουμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Το αδυνάτισμα παίδων και εφήβων διαφέρει από τη θεραπεία των ενηλίκων. Η συμμετοχή στο αδυνάτισμα παίδων της οικογένειας είναι ένα βασικό στοιχείο για τη θεραπεία. Ως ένα σύστημα υποστήριξης, η οικογένεια είναι αναπόσπαστο στοιχείο για να ακολουθείτε το πρόγραμμα και για τη διασφάλιση των στόχων.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Οι διάφορες θεραπείες στο αδυνάτισμα παίδων και εφήβων κατά της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:

E

Δίαιτα & Διατροφή

E

Σωματική Δραστηριότητα

E

Τροποποίηση Συμπεριφοράς

E

Χειρουργική

Για το αδυνάτισμα των παιδιών οι τρεις πρώτες επιλογές είναι η βάση και σχεδόν πάντα δίνουν την λύση. Η χειρουργική αντιμετώπιση στο αδυνάτισμα παιδιών είναι μια ακραία επιλογή για πάρα πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε αδυνάτισμα παίδων, το παιδί θα πρέπει να έχει τον αποκλεισμό από τον παιδίατρο συσχέτισης του αυξημένου βάρους με παθολογικές καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές το υπέρβαρο και η παχυσαρκία στα παιδιά είναι διατροφικής αιτιολογίας και σπανίως είναι από παθολογικά αίτια. Όμως λόγω της ιδιαίτερης περιόδου της ζωής του (ανάπτυξη) πάντα θα πρέπει να πορευτούμε με την άποψη του ειδικού παιδιάτρου.

Δίαιτα & Διατροφή παιδιών

Βασική ιδέα στο αδυνάτισμα των παιδιών είναι ότι δεν πρέπει σαν πρώτη επιλογή να μπεί σε ένα παιδί μια υποθερμιδική δίαιτα για μείωση βάρους.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι μια καταγραφή της δραστηριότητας και του περιβάλλοντος του παιδιού σε σχέση με την διατροφή, έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να δούμε ποια και με ομαλό τρόπο θα διορθώσουμε ή βελτιώσουμε.

Στο αδυνάτισμα παίδων αρχικά θα επιλέξουμε να βελτιώσουμε τις οικογενειακές διατροφικές συνήθειες. Όλοι θα πρέπει να συμβάλουν στην οικογένεια στο να βοηθήσουν το παιδί και να μην του μεταδώσουν, ότι όλα γίνονται για κάποιο ιδιαίτερο δικό του πρόβλημα.

Το αδυνάτισμα παίδων ξεκινά λοιπόν με μια διατροφή ικανοποιητικής ενεργειακής κάλυψης και ισορροποίας και όχι μια δίαιτα, καλύπτοντας τις ανάγκες του παιδιού και θέτοντας τους σωστούς διατροφικούς κανόνες. Με την πάροδο του χρόνου και με την βελτίωση του βάρους του παιδιού μπορούν να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές ατομικές σε σχέση με τις ανάγκες του παιδιού.
Η συνολική διαιτολογική προσέγγιση θα ήταν περισσότερο ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής παρά μια δίαιτα αδυνατίσματος.

Φυσική δραστηριότητα & Άθληση

Ένα άλλο θέμα στο αδυνάτισμα παίδων είναι η αύξηση της σωματική δραστηριότητα. Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο συστατικό για τα παιδιά, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι η αδράνεια στην παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με την καθιστική ζωή των ενηλίκων.

Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά το αδυνάτισμα παίδων μπορεί να μειώσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την αύξηση του λιπώδους ιστού σε παιδιά. Στις ΗΠΑ συνιστάται τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Εξατομικευμένα προγράμματα θα πρέπει να γίνονται για αυτά τα παιδιά ή εφήβους που δεν είναι σε θέση να πληρούν τις ελάχιστες προσδοκίες.

Τροποποίηση συμπεριφοράς

Ο τρόπος ζωής και συμπεριφορές καθορίζονται σε νεαρή ηλικία. Είναι σημαντικό στο αδυνάτισμα των παιδιών τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, να παραμείνουν εκπαιδευμένοι και να επικεντρώνονται στην υποβολή μακροπρόθεσμων επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους για πιο υγιή ζωή, όπως: αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ενημέρωση για το σώμα και την σωστή διατροφή, τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή εξωσχολικών δραστηριοτήτων και τον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων για την διαχείριση του βάρους.

Χειρουργική Θεραπεία

Στο αδυνάτισμα παίδων παρότι η χειρουργική επέμβαση για στην θεραπεία της παχυσαρκίας έχει δημιουργηθεί για εφήβους και ενήλικες, σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι η επιλογή αλλά αυστηρά και μόνο για σοβαρές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να βελτιωθούν με χειρουργική επέμβαση.

related info on …
– obesityaction.org