Select Page

αύξηση βάρους

αύξηση βάρους
Η έλλειψη σωματικού βάρους είναι μια κατάσταση κινδύνου για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η αύξηση βάρους είναι ένα δύσκολο διαιτολογικό πρόβλημα που χρειάζεται πολύ χρόνο συνήθως για να επιλυθεί.

Όπως σοβαρή κρίνουμε την κατάσταση της αύξηση του σωματικού βάρους άλλο τόσο σοβαρή είναι η κατάσταση χαμηλού σωματικού βάρους δηλαδή η απόκληση από το φυσιολογικό BMI, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Το φυσιολογικό ποσοστό λίπους του ανθρώπινου σώματος δεν είναι μηδέν, και αυτό γιατί ο λιπώδης ιστός πέρα από τις άλλες δράσεις του λειτουργεί και ως αποθήκη ενέργειας για ενεργειακές απαιτήσεις μακράς διάρκειας.
[su_spacer size=”30″]
Το σωματικό βάρος και τα όρια που έχουμε θέσει με τον δείκτη μάζας σώματος ή BMI (body mass index) ορίζει την ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ. Η έλλειψη σωματικού βάρους σε σχέση με το ιδανικό για την ηλικία μας, μπορεί να οφείλεται σε:

 • Γενετικά αίτια

  έλλειψη ενζύμων ή ουσιών που εμπλέκονται στον φυσιολογικό μεταβολισμό του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσουν μεταβολικές δυσλειτουργίες και μείωση βάρους ενώ μπορεί να είναι και χρωμοσωματικές ανωμαλίες όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Williams στα παιδιά που επηρεάζει την σωματική τους ανάπτυξη.

 • Διατροφικά αίτια

  είτε από έλλειψη τροφής είτε από κοινωνικές επιρροές όταν η τροφή που προσλαμβάνουμε είναι αρνητική σε σχέση με το απαραίτητο ενεργειακό μας ισοζύγιο η τύχη είναι μία και είναι η μείωση βάρους και λίπους του οργανισμού.

 • Ψυχολογικά αίτια

  έντονες παροδικές συναισθηματικές επιρροές, κατάθλιψη, ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την λήψη τροφής με αποτέλεσμα την μείωση βάρους και λίπους του οργανισμού.

 • Ασθένειες

  νευρολογικές αθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης τροφής και τα νεύρα στην λειτουργεία τους πχ. η νόσος Αλτζχάιμερ (Alzheimer’s disease), το γαστρεντερολογικό σύστημα τόσο στην λειτουργικότητα του όσο και στην ακεραιότητα του, χρόνια μεταβολικά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν τόσο την πρόσληψη όσο και την απορρόφηση της τροφής με αποτέλεσμα την μείωση βάρους και του λιπώδους ιστού του οργανισμού.

Εκτός της ενεργειακής κάλυψης, η τροφή μας, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, σχετίζεται με τη κάλυψη τόσο των απαραίτητων αλλά και των μη-απαραίτητων διατροφικών στοιχείων και παραγόντων του οργανισμού.
Η ανεπαρκής διατροφική κάλυψη, όταν μειώνουμε την λήψη τροφής προκαλεί έλλειμμα στο σωματικό μας βάρος και εμπεριέχει διατροφικές ελλείψεις απαραίτητων και μη-απαραίτητων διατροφικών παραγόντων όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η μείωση σωματικού βάρους κάτω του φυσιολογικού για τη ηλικία μας μπορεί κλινικά και συμπτωματολογικά να σχετίζεται με:

 • Ενεργειακή ανεπάρκεια

  έτσι το άτομο αισθάνεται κόπωση και αδυναμία εκτέλεσης ακόμα και καθημερινών ενεργειών.

 • Δομική και ανακατασκευαστική ανεπάρκεια

  όπως για παράδειγμα αδυναμία επουλωτικής ικανότητας των τραυμάτων, αναιμία, διαταραχές έμμηνου ρήσης, αμηνόρροια, οστεοπόρωση, διαταραχές σπέρματος και σύλληψης.

 • Μειωμένη άμυνα

  το χαμηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με διαταραγμένη άμυνα του οργανισμού και ιδιαίτερα της κυτταρικής ανοσίας με αποτέλεσμα την αύξηση των λοιμώξεων κυρίως σε ιού και την επιρρέπεια σε καρκινογένεση έχοντας αδυναμία εξουδετέρωσης καρκινικών κυττάρων.

Σίγουρα έχουμε ακούσει ανθρώπους να λένε ότι δεν μπορούν να πάρουν βάρος χώρις όμως να μπορούνε να το αιτιολογίσουνε. Πολλές φορές θα ακούσουμε ότι έχουνε τόσο πολύ γρήγορο μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίνε ότι τρώνε. Η πιό απλούστερη εξήγηση είναι η μη επαρκής λήψη θερμίδων στη διατροφή, η λάθος διατροφή και η έντονη σωματική δραστηριότητα.
Όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές κοινές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία αύξησης του σωματικού βάρος κάποιου ανθρώπου. Γνωρίζοντας λοιπόν το πρόβλημα και τα συμπτώματα τα οποία πιθανόν έχετε παρατηρήσει καλό θα είναι να ψάξετε περαιτέρο το πρόβλημα σας ζητώντας την βοήθεια του ειδικού ιατρού.
Εάν η μείωση βάρους κάτω του φυσιολογικού για την ηλικία μας είναι παροδική και προέρχεται από κάποια οξεία αιτία που δορθώνεται άμεσα και επανακτάται το βάρος μας στο φυσιολογικό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, εάν όμως η αιτία είναι χρόνια και κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε στον ιατρό μας για να αποφύγουμε τις επιπλοκές στην υγεία μας από μια τελική κατάσταση που λέγεται υποθρεψία (είδος δυσθρεψίας) με όλα τα κλινικά επακόλουθα.
[su_spacer size=”30″]

ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ

Διαταραχές όρεξης και κατανάλωσης τροφίμων – Δυσφαγία
– Επώδυνες πληγές στο στόμα
– Πρόσφατες η ακατάλληλες ορθοδοντικές συσκευές, απώλεια δοντιών
Επίμονος έμετος – Στένωση του πυλωρού
– Διαφραγματοκήλη
Δυσαπορρόφηση – Κοιλιοκάκη
– Χρόνια παγκρεατίτιδα
– Νόσος του Crohn.
– Γαστρεντερική Λοίμωξη
– Γαστρεντερικά Συρίγγια
– Καρκινοειδή Διαταραχές
– Εντερική Υπερκινητικότητα
– Χολοηπατική Νόσος
– Σύνδρομα Δυσαπορρόφησης
– Τροφικές Δυσανεξίες
Φάρμακα – Πολυφαρμακία στους ηλικιωμένους
Ενδοκρινικές και Ματαβολικες διαταραχές – Σακχαρώδης Διαβήτης
– Υπερθυρεοειδισμό
– Nόσος του Addison
– Εντεροορμονικοί όγκοι (πx.VIP)
Κακοήθειες – Λέμφωμα
– Λευχαιμία
– Καρκίνωμα
– Σάρκωμα
Συστημικές Ασθένειες – Καρδική Ανεπάρκεια
– Χρόνια Αναπνευστική Νόσος
– Χρόνια Νεφρική Νόσος
– Ηπατική Ανεπάρκεια
– Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
– Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
Οξείες λοίμωξεις – Φυματίωση
– HIV
Χρήση Ναρκωτικών Ουσιών
Βαρύ Κάπνισμα
Υποσιτισμός & Κοινωνική απομόνωση
Ψυχολογικά Αίτια – Αγχωτικά Γεγονότα της ζωής
– Κατάθλιψη
– Νευρική ανορεξία
– Ψύχωση
– Χειραγώγησης της συμπεριφοράς
– Φοβίες Τροφίμων
Νόσο του Parkinson

[su_spacer size=”30″]

Οι ασθενείς συνήθως συνειδητοποιούν οι ίδιοι ότι έχουν χάσει βάρος κυρίως από τα ρούχα τους ή οι φίλοι και η οικογένεια τους ρωτά αν κάνουν δίαιτα.
Η κλινική αξιολόγηση περιλαμβάνει τόσο την εξέταση για πιθανά οργανικά αίτια οσο και την προσεκτική αξιολόγηση για ψυχολογικά αίτια όπως η κατάθλιψη.
Συνοδά συμπτώματα μπορεί είναι γαστρεντερικά συμπτώματα, λήθαργος, αδυναμία συμπτώματα από μια υποκείμενη κατάσταση – π.χ., το αναπνευστικό, νευρομυϊκές διαταραχές, διαταραγμένη ψυχική κατάσταση, άνοια, νευρική ανορεξία, κα.

[su_lightbox type=”image” src=”https://iakovos-theodosiou.com/wp-content/uploads/2016/02/TRATMENT_LOW_WEIGHT.png”]αύξηση βάρους[/su_lightbox]

Εάν η μείωση βάρους δεν αναταχθεί άμεσα και η απώλεια βάρους μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε έχουμε να κάνουμε με ένα σχεδόν νέο οργανισμό. Τα πολύ αδύνατα άτομα δεν μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες για να καλύψουμε το ενεργειακό έλλειμμα και να αρχίσουν να παίρνουν βάρος. Εδώ υπεισέρχεται και άλλος ένας παράγοντας που δεν βοηθά στην αύξηση του βάρους και είναι τα πολλαπλά μικρά γεύματα που ενδεχομένως τα άτομα αυτά αρχίσουν να κάνουν στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το βάρος τους.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

 • Κεντρογενή ανορεξία
 • Μικρό στομάχι και μικρή λήψη τροφής
 • Χαμηλα επίπεδα ορμονών που βοηθούν στην αύξηση βάρους
 • Μεταβολική κατάσταση καχεξίας

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν δύο τεχνικές που με την χρήση ειδικών διαλυμάτων προσαρμοσμένα και φτιαγμένα ειδικά για τον ενδιαφερόμενο μας να αποβάλουμε τα εμπόδια που κάνουν τους ανθρώπους αυτούς να μην μπορούν να πάρουν βάρος.

[su_spacer size=”50″]
[su_divider top=”no” divider_color=”#45a5ae” size=”2″ margin=”0″]

αύξηση βάρους

[su_spacer size=”30″]