Select Page

νοσογόνος παχυσαρκία

νοσογόνος παχυσαρκία
Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που μπορεί να επηρεάσει τις βασικές φυσιολογικές λειτουργίες μας, όπως την αναπνοή ή την κίνηση μας και επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης. Εκείνοι που είναι παθολογικά παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, άπνοια ύπνου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), χολολιθίαση, οστεοαρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
[su_divider top=”no” divider_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]
[su_spacer size=”30″]
Η νοσογόνος παχυσαρκία προσδιορίζεται από τον δείκτη μάζας σώματος (BMI). Ως ΒΜΙ ορίζεται το κλάσμα του βάρους διά του ύψους στο τετράγωνο. Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει ΔΜΣ (BMI) 40 και άνω.

[su_spacer size=”30″]

ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ & ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Πολλές αυτόνομες νοσολογικές οντότητες παρουσιάζονται κατά την αύξηση του βάρους αλλά και κυρίως του λίπους όπου σχετίζονται με την δράση της παχυσαρκίας στην μειώση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου.
Παρακάτω περιγράφουμε περιληπτικά μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις.

[su_lightbox type=”image” src=”https://iakovos-theodosiou.com/wp-content/uploads/2016/01/OBESITY_COPLICATIONS.png”]νοσογόνος παχυσαρκία[/su_lightbox]

αντίσταση στην ινσουλίνη & διαβήτης τύπου 2

Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι (νοσογόνος παχυσαρκία BMI=40+) παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας της ινσουλίνης είναι το υψηλό σάκχαρο του αίματος, και ο διαβήτης τύπου-2.

υπερταση & καρδιακή νόσος

Η καρδιά και τα αγγεία για πολλαπλούς λόγους δεν λειτουργούν σωστά από το υπερβολικό βάρος. Οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν συνήθως υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), η οποία οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια και βλάβες της καρδιάς και των νεφρών.

οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα ιδιαίτερα των αρθρώσεων που φέρουν βάρος. Πρόσθετο βάρος τοποθετείται στις αρθρώσεις, κυρίως στα γόνατα και τα ισχία, προκαλείται ταχεία φθορά, μαζί με τον πόνο και φλεγμονή. Ομοίως, συμβαίνει και στα οστά της σπονδυλικής στήλης που οδηγούν σε δισκοπάθεια και μειωμένη κινητικότητα. Στα μεγάλα BMI (νοσογόνος παχυσαρκία) είναι κύρια επιπλοκή.

άπνοια ύπνου – αναπνευστικά προβλήματα

Η εναπόθεση λίπους στο εσωτερικό της γλώσσας και του λαιμού μπορεί να μπλοκάρει διόδους του αέρα, ιδιαίτερα σε ασθενείς που κοιμούνται ανάσκελα (με την πλάτη τους). Αυτό τους διαταράσσει τον ύπνο τους με αποτέλεσμα στην ημερήσια υπνηλία, κόπωση και πονοκεφάλους. Η υπνική άπνοια στην βαριά παχυσαρκία (νοσογόνος παχυσαρκία) είναι απο τις πιό επικύνδινες επιπλοκές για αιφνίδιο θάνατο.

γαστροοισοφαγική παλυνδρόμηση – διαφραγματοκήλη – καούρα (καύσος)

Το υπερβολικό βάρος και αποδυναμώνει και επιβαρύνει τη βαλβίδα στο πάνω μέρος του στομάχου, η οποία επιτρέπει στη συνέχεια το οξύ του στομάχου να παλινδρόμηση προς τον οισοφάγο. Αυτό ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η καούρα και όξινη δυσπεψία είναι κοινά συμπτώματα σε αυτήν την περίπτωση. Περίπου 10-15% των ασθενών ακόμη και με ήπια καούρα αναπτύσσουν οισοφάγο Barrett, η οποία είναι ένα προ-κακοήθη μεταβολή στο επιθήλιο του οισοφάγου και μια αιτία του καρκίνου του οισοφάγου.

κατάθλιψη

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι και η ίδια μια αιτία συναισθηματικής κατάθλιψης. Αίτια που μπορεί να ενοχοποιηθούν είναι η αποτυχία στις δίαιτες, αποδοκιμασία από την οικογένεια και τους φίλους, παρατηρήσεις από αγνώστους, συχνά υφίστανται διακρίσεις και δεν μπορούν να χωρέσουν άνετα σε δημόσιους χώρους.

διαταραχές σύλληψης και εμμηνορρυσιακού κύκλου

Η νοσογόνος παχυσαρκία διαταράσσει τόσο τις ανδρικές και όσο και τις γυναικείες ορμόνες, διαταράσσοντας τον κανονικό κύκλο και την σεξουαλική λειτουργία, οδηγώντας σε δυσκολία ή αδυναμία σύλληψης.

ακράτεια ούρων

Ακράτειας ούρων από προσπάθεια. Μια μεγάλη και βαριά κοιλιά χαλαρώνει τους μυς της πυέλου, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του τοκετού. Αυτό αποδυναμώνει την βαλβίδα στην ουροδόχο κύστη, επιτρέποντας τη διαρροή όταν βήχετε, με το φτέρνισμα ή το γέλιο.

[su_spacer size=”30″]
related info on …
– U.S. Department of Health and Human Services

[su_spacer size=”50″]
[su_divider top=”no” divider_color=”#45a5ae” size=”2″ margin=”0″]

νοσογόνος παχυσαρκία

[su_spacer size=”30″]